درباره فواید اسپیرولینا برای جسم زیاد شنیدهایم! اما آیا تابهحال به این فکر کردهاید که اسپیرولینا در بیماریهای روحی-روانی چه تاثیری دارد؟ برای مثال، آیا اسپیرولینا و درمان افسردگی ارتباطی با هم دارند؟!
افسردگی را سرماخوردگی روح میدانند. با این حال ممکن است گاهی این سرماخوردگی آنقدر اذیتمان کند که نتوانیم از پس کاری بربیاییم. افرادی که به افسردگی مبتلا هستند، میگویند بعضی اوقات حتی نمیتوانند کمی آب بنوشند. برای همین روانشناسان و روانپزشکان معتقدند افسردگی درجات مختلفی دارد. باید برای هر مرحله از این سرماخوردگی درمان مناسبی پیدا کرد. ممکن است کسی افسردگیاش را با قرص درمان کند و دیگری با گذراندن جلسات رواندرمانی. اما اگر به دنبال یک منبع طبیعی برای درمان افسردگی یا پیشگیری از آن هستید، چرا از اسپیرولینا استفاده نکنید؟ بیایید تا با هم بررسی کنیم اسپیرولینا چطور از بروز افسردگی جلوگیری میکند و چطور به کمک افراد مبتلا به این بیماری میشتابد!
در باب افسردگی!
افسردگی چالش روحیست که با احساس پوچی، ناامیدی، خستگی، نگرانی، گناه، و گاهی تغییر وزن همراه است. افسردگی ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد. وراثت، کارکرد مغز، روحیه، شخصیت، محیط و جامعه همگی در بروز چنین مشکلی موثرند. راههای درمان این سرماخوردگی روحی هم متفاوت است و به شدت آن بستگی دارد. گاهی صحبت با یک روانشناس ممکن است حال فرد مبتلا را بهتر کند، اما گاهی به قرصهای ضدافسردگی نیاز است. در موارد شدیدتر حتی از الکتروشوک هم استفاده میشود.
چالشهای درمان افسردگی
بااینحال، درمان افسردگی آسان نیست و مشکلاتی دارد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
قرصهای ضدافسردگی برای همه جواب نمیدهد: حدود 30 تا 40 درصد از کسانی که قرص ضدافسردگی مصرف میکنند، بهبود چشمگیری احساس نمیکنند و حدود 50 درصدشان با بهبود جزئی روبهرو میشوند.
داروهای ضدافسردگی عوارض جانبی دارند: قرص های ضدافسردگی ممکن است باعث خشکی دهان، حالت تهوع، سرگیجه، کاهش وزن، کاهش لذت جنسی، سردرد، خوابآلودگی و … شود. در بلندمدت ممکن است این داروها آسیبهای جدیتری به بدن وارد کنند.
قرصهای ضدافسردگی تاثیر زودهنگام ندارند: قرصهای ضدافسردگی معمولاً چند هفته زمان نیاز دارند تا علائم افسردگی را کاهش دهند و گاهی اوقات نتيجه قابل توجهی ندارند.
قطع ناگهانی قرص های ضدافسردگی خطرناک است: قطع ناگهانی قرصهای ضدافسردگی ممکن است باعث شود که علائم قطع دارو را تجربه کنید؛ مثل سندروم سروتونین، اختلالات خلقی، عود افسردگی و خطر خودکشی.
صحبت با روانشناس برای همه ممکن نیست: صحبت با یک روانشناس میتواند برای بسیاری از افراد مفید باشد. اما مواردی مثل هزینه، زمان، فاصله، نبود پزشکان متخصص و … در انجام ندادن این کار تاثیرگذار است.
به همین دلیل، پژوهشگران همچنان در حال جستجوی درمانهای جدید و بهتر برای افسردگی هستند.
اسپیرولینا و درمان افسردگی
یکی از راههای جالب و نوین در این زمینه استفاده از جلبکهای دریایی بهعنوان منابع طبیعی و قدرتمند برای درمان بیماریهای مختلف است. جلبکها در آبهای شور و شیرین رشد میکنند و خواص غذایی، دارویی، و … بسیار زیادی دارند. آنها دارای ترکیباتی هستند که در سلامت روان تاثیر مثبتی میگذارد.
اسپیرولینا، یکی از سیانوباکترهای فوقالعاده مهم در کره زمین، دارای خواص فراوان و منحصربهفردفرد بوده که نهتنها بر روی سلامت جسم، بلکه در سلامت روح هم تاثیرگذار است. اما این جلبک چگونه میتواند افسردگی را درمان کند؟
اسپیرولینا چگونه به درمان افسردگی کمک میکند؟
اسپیرولینا با تأثیرگذاری در چندین فاکتور مهم در مغز و بدن، میتواند علائم افسردگی را کاهش دهد. برای همین مصرف اسپیرولینا و درمان افسردگی ارتباط زیادی با هم دارند. برخی از فاکتورهایی که اسپیرولینا در آنها تاثیر میگذارند، عبارتاند از:
افزایش سطح سروتونین
سروتونین یک انتقال دهنده عصبی است که در تنظيم خلقوخو، خواب، اشتها، و درد نقش دارد. کاهش سطح سروتونین با افسردگي در ارتباط است. جالب است بدانید اسپیرولینا حاوي تریپتوفان است: اسیدآمینهای ضروری که در مغز به سروتونین تبدیل میشود. با مصرف اسپيرولينا، سطح تریپتوفان در خون افزایش مييابد و به سروتونين تبديل میشود. بنابراین، اسپیرولینا میتواند به خوبی سطح سروتونین در مغز را افزایش دهد و به بهبود خلقوخو کمک کند.
کاهش استرس اکسیداتیو
استرس اکسیداتیو وضعیتیست که در آن رادیکالهای آزاد بیش از حد به بدن وارد میشوند و به سلولها و بافتها آسیب میزنند. متاسفانه استرس اکسیداتیو عاملی مهم در ایجاد و تشدید افسردگی است. بااینحال، اسپیرولینا اجازه چنین کاری به رادیکالهای آزاد نمیدهد! این جلبک دارای ترکیبات آنتياكسيداني قوي (فیکوسیانین) است که ميتوانند راديكالهاي آزاد را خنثی كنند و محافظ سلولها باشند. علاوهبراین، اسپیرولینا فعالیت آنزیمهای مغزی افزایش میدهد. و از این طریق ، این سیانوباکتر میکروسکوپی به درمان یا جلوگیری از ابتلا به افسردگی کمک میکند.
کاهش سطح کورتیزول
کورتیزول هورمونیست که در پاسخ به استرس ترشح میشود. این هورمون میتواند باعث کاهش سطح سروتونین، نورآدرنالین، و دوپامین شود که ناقلهای عصبی و تاثیرگذار در خلق و خو هستند. کورتیزول همچنین میتواند باعث کاهش سطح BDNF شود که در رشد و بقای سلولهای عصبی نقش دارد. خبر خوش اینکه اسپیرولینا میتواند سطح کورتیزول را در خون به طور چشمگیری کاهش دهد. حتی یک مطالعه بر روی افراد سالم نشان داده که مصرف 6 گرم اسپیرولینا در روز برای 4 هفته باعث کاهش 11 درصدی سطح کورتیزول شده است!
بررسی تاثیر مصرف اسپیرولینا و درمان افسردگی
هر ادعایی نیاز به اثبات دارد تا بتوانیم باورش کنیم! حالا که موضوع اسپیرولینا و درمان افسردگی رت با هم بررسی کردیم، بهتر است به مرور مطالعههای انجام شده در این زمینه نیز بپردازیم تا ادعایمان را اثبات کنیم.
یک مقاله مروری جذاب و جامع در مورد اسپیرولینا، میگوید اسپیرولینا میتواند به دلیل خواص ذکر شده، اثرات ضدافسردگی داشته باشد. این جلبک میتواند به تنظیم خلق و خو، خواب و اشتها کمک کند و در نتیجه افسردگی را کاهش دهد.
با مطالعه مقاله دیگری که در ریسرچگیت موجود است، باز هم میتوان تاثیر تریپتوفان موجود در اسپیرولینا را متوجه شد. این مقاله اسپیرولینا را به عنوان یک منبع فوقالعاده برای سلامت روان معرفی کرده است. همانطور که گفتیم، اسپیرولینا حاوی تریپتوفان، یک اسید آمینه مهم برای تولید سروتونین است. بنابراین، مصرف اسپیرولینا میتواند سطح سروتونین را افزایش دهد و به کاهش استرس، اضطراب و افسردگی منجر شود.
یک مطالعه دیگر بررسی کاملی بر روی تاثیر جلبکها در افسردگی انجام داده که یکی از آن جلبکها اسپیرولیناست. این تحقیق به همه ترکیبات موجود در اسپیرولینا اشاره میکند و آن را منبعی غنی از مواد مغذی مینامد. همچنین با توجه به آزمایشهای انجامشده، استرس اکسیداتیو، افزایش سطح سروتونین و کاهش کورتیزول را بهعنوان مهمترین تاثیر مصرف اسپیرولینا و درمان افسردگی برمیشمارد.
سخن آخر درباره اسپیرولینا و درمان افسردگی
در این مقاله، ما به بررسی خواص اسپیرولینا و درمان افسردگی پرداختیم. در واقع، مطالعات نشان دادهاند که مصرف اسپیرولینا میتواند سطح سروتونین، هورمون مرتبط با خلقوخو، را در مغز افزایش دهد. همچنین، اسپیرولینا میتواند عوامل التهابی که در بروز افسردگی موثرند را کاهش دهد. بنابراین، مصرف اسپیرولینا ممکن است برای درمان یا پیشگیری از افسردگی مفید باشد. امیدواریم که این مقاله برای شما جالب بوده باشد! اگر نظر یا پرسشی درباره این موضوع دارید، لطفا در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید!
دیدگاهی در مورد “اسپیرولینا و درمان افسردگی (بررسی علمی تاثیر اسپیرولینا در درمان افسردگی)”
سلام وقت بخیر
منبع مطالب ارائه شده در مقاله بالا رو برای کار تحقیقی خودم لازم دارم امکانش هست منابع رو در اختیار من بگذارید ؟
سلام. لینک مقالات در متن هست.
دوباره براتون میذارم:
https://examine.com/supplements/spirulina/research/
https://www.researchgate.net/publication/326293829_Spirulina_as_a_main_source_of_tryptophan_for_mental_illness_Improving_level_of_serotonin_through_tryptophan_supplementation
https://examine.com/supplements/spirulina/#research-breakdown